Server, domain, SSL, DNS

Egy weboldal tárolására és kiszolgálására többféle megoldás létezik. Alacsony forgalmú weboldalak esetén a legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás a webhosting szolgáltatás, ahol egy valós vagy virtuális szerver erőforrásain és IP címén több oldal is kiszolgálásra kerül.
Közepes forgalmú, ill. komplexebb weboldalak üzemeltetéséhez már VPS ( Virtual Private Server) megoldások közül érdemes választani, ahol dedikált IP címet is kapunk már.
A nagy forgalmú és nagy számítási teljesítményt igénylő weboldalak és szolgáltatások zökkenőmentes kiszolgálásához dedikált szerver vagy cloud szerver bérlése ajánlott. A cloud szerverek előnye, hogy skálázhatóak, ezáltal mi határozhatjuk meg a szükséges processzorok mennyiségét, ill. teljesítményét, a memória nagyságát és a szükséges tárhelyet. Lehetnek olyan időszakok, ahol a látogatók száma valószínűsíthetően növekedni fog, ilyenkor a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében plusz számítási kapacitás bérelhető, ami később - szükség szerint - visszaállítható az eredeti állapotra. Tökéletes példa erre a karácsonyi időszak egy webshop-nál. Ha nincs optimalizálva egy weboldal, bele lehet esni aba a hibába, hogy az ugrásszerűen megnövekedett látogatói számot már nem lesz képes kiszolgálni.

Domain név

Minden weboldalnak szüksége van egy jó domain névre, ami többnyire illeszkedik a rajta keresztül elérhető tartalomhoz, megfelel az elképzelt imázsnak és jól megjegyezhető a látogatók számára. Több mint 1000 domain végződés közül választhatunk magunknak. Ha csak a legnépszerűbb nemzetközi domain végződéseket említem: .com, .net, .org, .co, .info és persze ott van még a magyar nemzeti .hu vègződés is.

SSL (Secure Sockets Layer)

Szükségünk van SSL tanúsítványra is, hogy a látogatók ne csak gyorsan, de biztonságosan is böngészhessék a weboldalon található tartalmakat HTTPS protokollon keresztül. A legtöbb modern böngésző már megköveteli a HTTPS használatát a felhasználók nagyobb biztonsága érdekében. De mi magunk is kényszeríthetjük a HTTPS használatát a webszerverünk megfelelő konfigurálásával. Legyen az Apache vagy Nginx webszerver, beállítható mindegyik esetében a HTTP kényszerített átirányítása HTTPS-re.
Továbbá van rá lehetőségünk - hogy mégegy szinttel növeljük a biztonságot - HSTS (HTTP Strict Transport Security) konfigurálásával. Ami annyit jelent, hogy ezáltal a modern böngészők egyike sem hajlandó, sima - titkosítatlan - HTTP csatornán keresztül kommunikálni a webszerverünkkel.

Domain szintű hitelesítés (Domain validation - DV)

Ez a legegyszerűbb, pár percen belül kiállítható, viszont csak a domaint igazolja. Vannak ingyenes megoldások is.

Szervezet szintű hitelesítés (Organization validation - OV)

A domain szintű hitelesítéssel ellentétben magát a szervezetet is igazolja, ezáltal a látogatókban nagyobb bizalmat kelt. A kiállítása érdekében hivatalos dokumentumokkal kell igazolni a szervezetünk létezését.

Kiterjesztett hitelesítés (Extended validation - EV)

A szervezet szintű hitelesítésnél többet ad. Zöld böngészősáv jelzi, hogy a weboldal üzemeltetője fontosnak tartja a biztonságos böngészést a weboldalán.

Minősített tanúsítvány (Qualified Website Authentication Certificate - QWAC)

DNS (Domain Name System)