Adatbázis fejlesztés

Egy jó mobil applikációnak szüksége van a működéséhez elsősorban adatokra, az adatokat tároló szisztémára és formára. Ezzel tesszük le az alapokat, ha az adatbázis nem megfelelően kerül megtervezésre, a későbbiekben problémát okozhat. Ez egy nagyon fontos lépés, jól át kell gondolni és a jövőbeli bővíthetőség lehetőségét is szem előtt kell tartani.

Az adatok tárolására különböző elven működő adatbázis rendszerek léteznek, a feladat ismeretében a legalkalmasabb kerül kiválasztásra. Web-en többnyire MySQL, mobilokon pedig SQLite vagy Realm típusú adatbázisra esik a választás.

Az adatok optimálisan a típusuknak megfelelő módon kerülnek eltárolásra (számot számként, szöveget szövegként, dátumot dátumként, stb.). A megfelelő indexelés és kapcsolatok felépítése is szükséges a gyors és hatékony működéshez. Ezek alapvető dolgok, de sajnos nem mindenkinek. Találkoztam már olyan adatbázissal, amit állítólag hozzáértő és profi fejlesztők hoztak létre, de az adatbázis méretének növekedése mellett a szerver terhelése exponenciálisan emelkedett. A szerver számítási teljesítményét és tárolási kapacitását - jóformán a végtelenségig - lehet bővíteni (persze ezzel az anyagi vonzata is emelkedik), de ha optimalizálunk, akkor később jutunk el oda, hogy kikerülhetetlen legyen a bővítés.