Szerver, domain, SSL, DNS

Egy weboldal tárolására és kiszolgálására többféle megoldás létezik.
Alacsony forgalmú weboldalak esetén a legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás a webhosting szolgáltatás, ahol egy valós vagy virtuális szerver erőforrásain és IP címén több oldal is kiszolgálásra kerül.
Közepes forgalmú, ill. komplexebb weboldalak üzemeltetéséhez már VPS (Virtual Private Server) megoldások közül érdemes választani, ahol dedikált IP címet is kapunk már.
A nagy forgalmú és nagy számítási teljesítményt igénylő weboldalak és szolgáltatások zökkenőmentes kiszolgálásához dedikált szerver vagy cloud szerver bérlése ajánlott. A cloud szerverek előnye, hogy skálázhatóak, ezáltal mi határozhatjuk meg a szükséges processzorok mennyiségét, ill. teljesítményét, a memória nagyságát és a szükséges tárhelyet. Lehetnek olyan időszakok, ahol a látogatók száma valószínűsíthetően növekedni fog, ilyenkor a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében plusz számítási kapacitás bérelhető, ami később - szükség szerint - visszaállítható az eredeti állapotra. Tökéletes példa erre a karácsonyi időszak egy webshop-nál. Ha nincs optimalizálva egy weboldal, bele lehet esni aba a hibába, hogy az ugrásszerűen megnövekedett látogatói számot már nem lesz képes kiszolgálni.

Domain név

Minden weboldalnak szüksége van egy jó domain névre, ami többnyire illeszkedik a rajta keresztül elérhető tartalomhoz, megfelel az elképzelt imázsnak és jól megjegyezhető a látogatók számára. Több mint 1000 domain végződés közül választhatunk magunknak. Ha csak a legnépszerűbb nemzetközi domain végződéseket említem: .com, .net, .org, .co, .info és persze ott van még a magyar nemzeti .hu vègződés is.

SSL (Secure Sockets Layer)

Szükségünk van SSL tanúsítványra is, hogy a látogatók ne csak gyorsan, de biztonságosan is böngészhessék a weboldalon található tartalmakat HTTPS protokollon keresztül. A legtöbb modern böngésző már megköveteli a HTTPS használatát a felhasználók nagyobb biztonsága érdekében. De mi magunk is kényszeríthetjük a HTTPS használatát a webszerverünk megfelelő konfigurálásával. Legyen az Apache vagy Nginx webszerver, beállítható mindegyik esetében a HTTP kényszerített átirányítása HTTPS-re.
Továbbá van rá lehetőségünk - hogy mégegy szinttel növeljük a biztonságot - HSTS (HTTP Strict Transport Security) konfigurálásával. Ami annyit jelent, hogy ezáltal a modern böngészők egyike sem hajlandó, sima - titkosítatlan - HTTP csatornán keresztül kommunikálni a webszerverünkkel.

Domain szintű hitelesítés (Domain validation - DV)

Ez a legegyszerűbb, pár percen belül kiállítható, viszont csak a domaint igazolja. Vannak ingyenes megoldások is.

Szervezet szintű hitelesítés (Organization validation - OV)

A domain szintű hitelesítéssel ellentétben magát a szervezetet is igazolja, ezáltal a látogatókban nagyobb bizalmat kelt. A kiállítása érdekében hivatalos dokumentumokkal kell igazolni a szervezetünk létezését.

Kiterjesztett hitelesítés (Extended validation - EV)

A szervezet szintű hitelesítésnél többet ad. Zöld böngészősáv jelzi, hogy a weboldal üzemeltetője fontosnak tartja a biztonságos böngészést a weboldalán.

Minősített tanúsítvány (Qualified Website Authentication Certificate - QWAC)

DNS (Domain Name System)